Hoe Snel Gaan Elektrische Fietsen?
Je hebt vast gehoord dat je je met een e-bike snel kunt verplaatsen, maar hoe snel precies? En wat maakt deze fiets zo snel?
“Hoe snel gaat een e-bike eigenlijk?” Het is een van de vragen die ons het vaakst gesteld worden. Om die te beantwoorden, is het wellicht slim om eerst wat meer over e-bikes te vertellen.
ERVAAR DE POWER!
Op elektrische fietsen is je eigen motor de belangrijkste bron van kracht. We hebben het daarbij over je hart, longen en benen. Natuurlijk heeft de e-bike een motor, maar jij doet nog steeds het meeste werk! Zie het zo: de motor ondersteunt tot een bepaalde snelheid, maar er is geen limiet voor hoe hard jij kunt gaan. Met voldoende beenkracht en in een afdaling ga je absoluut harder.
Is de elektrische fiets dan hetzelfde als een gewone fiets? Nee, dat niet... Het belangrijkste voordeel van een e-bike is de boost die de motor kan geven wanneer je besluit de ondersteuning te gebruiken.
Er zijn verschillende factoren die bepalen hoe snel je met je e-bike kunt gaan. Naast de beenkracht is er nog meer. Zo zijn er wettelijke regels omtrent de maximale ondersteuningssnelheid. Die verschillen overigens per land. Daarnaast zijn het vermogen van de motor, je gewicht, het gewicht van je fiets en het terrein waar je rijdt van invloed op je snelheid.
WAT BEPAALT DE SNELHEID VAN EEN E-BIKE?
Zin om snel met je elektrische fiets te gaan? Lees dan verder zodat je er vol in kunt vliegen!
1. WAT IS WATT?
Snelheid wordt bepaald door vele factoren, waaronder het vermogen. Bij een elektrische fiets is dat niet anders. Wat betekent het concreet? Wel, let bij de motor van een e-bike op het aantal Watt (W). Een hoger W-getal betekent dat de e-bike gemakkelijker gewicht kan trekken. Dat kan helpen om sneller te gaan. Een motor van bijvoorbeeld 750 W gaat gemakkelijker en sneller van 0 naar 25 kilometer dan een motor 250 W. We gaan er hierbij vanuit dat je met dezelfde persoon op hetzelfde terrein rijdt.
2. EEN AFWEGING
Dat brengt ons bij de volgende factor: het gewicht. Vergelijk het met een persoon die een slee trekt: het totale gewicht van de lading bepaalt hoe pittig het is om de slee te trekken en op snelheid te komen. Voor je e-bike zijn het gewicht van én de e-bike én de fietser van belang. Laten we opnieuw het voorbeeld van dezelfde 250 W-motor gebruiken: het is gemakkelijker voor de motor om snel van 0 naar 25 kilometer per uur te gaan en op topsnelheid te komen als de lading 50 in plaats van 100 kilo weegt.
3. DE WEG ONDER JE WIELEN
Zoals je misschien al wel verwacht, is ook het terrein waar je rijdt van invloed op je snelheid en acceleratie. Op een vlakke, verharde weg kun je sneller accelereren en fietsen dan op een onverhard schelpenpad. Een helling of afdaling heeft een vergelijkbaar effect: de zwaartekracht werkt de motor van je e-bike tegen bij het beklimmen van een heuvel en in het voordeel bij het afdalen. Dat geldt ook voor je benen bij het trappen.
4. DE WETGEVING
Met dank aan de motoren rijden e-bikes sneller dan traditionele fietsen. Om die reden reguleren de meeste landen de snelheid. Ze stellen dat de e-bike tot een bepaald punt een duwtje in de rug mag geven. Zodra een bepaalde snelheid is bereikt, stopt de motor met het leveren van elektrische ondersteuning. De snelheid daarboven komt vanuit je eigen, fysieke motor (je hart, longen en spieren). Dit betekent dat de werkelijke topsnelheid van je fiets ook afhangt van hoe snel en hard je kunt trappen.
CLASSIFICATIES E-BIKE
In de Verenigde Staten zijn er drie e-bikeklassen:
KLASSE 1 E-BIKES
geven trapondersteuning die stopt wanneer de fiets een snelheid van 20 mijl (32 kilometer) per uur bereikt.
KLASSE 2 E-BIKES
bieden trapondersteuning die stopt bij 20 mijl (32 kilometer) per uur. Klasse 2 e-bikes voorzien echter ook in ondersteuning middels een gashendel. Dat betekent dat de fiets ook elektrische ondersteuning kan bieden als je stopt met trappen, net zoals een motorfiets. Momentum verkoopt momenteel geen klasse 2 e-bikes.
KLASSE 3 E-BIKES
bieden trapondersteuning die stopt wanneer de fiets een snelheid van 28 mijl (45 kilometer) per uur bereikt.
Ligt de snelheid boven de maximale ondersteuningssnelheid, dan is dat te danken aan de kracht vanuit je benen. Niet alle klassen van elektrische fietsen zijn echter zomaar overal welkom. Zo kunnen paden met snelheidsbeperkingen e-bikes verbieden. Het is verstandig om van tevoren de regels te controleren waar je wilt rijden, voor het geval dat.
In het Verenigd Koninkrijk zijn de regels iets eenvoudiger. De e-bike heeft er trapondersteuning die stopt zodra de fiets een snelheid van 15,5 mijl per uur (ongeveer 25 kilometer per uur) bereikt.
Ongeacht waar je woont, vergeet niet dat je e-bike nog steeds een fiets is! Als je sneller wilt gaan, blijf dan trappen en je bereikt een hogere snelheid met je eigen trapkracht zodra de elektrische ondersteuning stopt.
WEL, HOE WERKT DE ELEKTRISCHE ONDERSTEUNING?
Elektrische fietsen hebben twee soorten elektrische ondersteuning: trapondersteuning (de motor geeft power terwijl je fietst) en gasondersteuning (vergelijkbaar met het rijden op een motor). Onze e-bikes bieden trapondersteuning en geen gashendel.
WELK NIVEAU MOET IK KIEZEN?
De meeste e-bikes met trapondersteuning bieden motoren met verschillende ondersteuningsniveaus. Bij de laagste ondersteuningsstand komt de kracht voornamelijk uit je benen. Deze instelling is meestal geschikt voor gemakkelijke, vlakke terreinen of als je zelf iets actiever wilt zijn tijdens je rit. Hogere ondersteuningsstanden kunnen je helpen je bestemming sneller en met minder inspanning te bereiken. Als je een grote heuvel op moet of niet te veel wilt zweten, gebruik dan een hogere ondersteuningsstand voor een gemakkelijkere rit.
Vergeet niet: hoe meer ondersteuning je krijgt van de e-bikemotor, hoe sneller de accu leeg raakt. Gewicht en terrein zijn ook van invloed op de hoeveelheid energie die de motor van de accu nodig heeft. Is de accu leeg, dan trap je in het restant van de rit totdat je weer bij een oplaadpunt bent.
JOUW IDEALE E-BIKESNELHEID HANGT AF VAN JOU EN JE WENSEN!
Het antwoord op de vraag welke e-bikesnelheid voor jou het beste is, hangt af van je wensen en voorkeuren. We hebben de verschillen tussen elektrische fietsen uitgelegd als het gaat om snelheid, motortype en klasse, maar het belangrijkste om mee te nemen in je beslissing is hoe je de fiets gaat gebruiken en waarom.
Als je een fiets nodig hebt voor woon-werkverkeer, dan wil je er eentje met een behoorlijke actieradius en een optimale snelheid, zodat je nooit te laat komt! De Transend E+ is in dat geval de perfecte fiets voor jou. Zijn SyncDrive Life-motor en geïntegreerde EnergyPak 500-batterij zorgen voor een soepele boost tot 45 kilometer per uur. Het bereik van 170 kilometer brengt je altijd naar de plek waar je moet zijn. En dankzij de snellaadfunctie kun je al na 2 uur opladen 140 kilometer rijden. Dat is handig, bijvoorbeeld als je na het werk nog een ommetje wilt maken.
Kies je liever voor comfort dan voor snelheid? Dan is de Vida E+ geknipt voor jou. Met zijn rechtop-zithouding en comfortabele zadel is deze fiets ideaal om de stad te verkennen, buiten te zijn met vrienden of familie en in beweging te zijn. Je hebt zes niveaus van trapondersteuning. Je fietst zweetvrij en gaat gemakkelijk tegen de heuvels op.
Boodschappen doen of je kinderen naar school brengen? De gloednieuwe Pakyak E+ is onze ultieme elektrische bakfiets. Dankzij de SyncDrive Pro-motor, 500 Wh-batterij en geïntegreerde voor- en achterdrager kun je tot 161 kilo vervoeren, en dat op een soepele en comfortabele manier. De Pakyak E+ biedt ondersteuning tot 45 kilometer per uur. Optioneel is er een tweede 500 Wh-batterij verkrijgbaar die je actieradius kan verdubbelen.
Bekijk ons volledige assortiment e-bikes om te zien welk model het beste bij je past. Als je nog steeds op zoek bent naar een snel antwoord op de vraag 'hoe snel kan een e-bike gaan?', dan ligt het antwoord wettelijk gezien tussen 25 en 45 kilometer per uur, afhankelijk van waar je woont. Heb je veel kracht in de benen, dan kun je absoluut nog hogere snelheden behalen, net zoals op een traditionele fiets.
WIST JE DAT…
...het snelheidsrecord op een niet-gemotoriseerde fiets in 2018 werd gevestigd door Denise Mueller-Korenek? Ze reed destijds 295 kilometer per uur. Daaruit blijkt dat je benen je veel sneller kunnen laten voortbewegen dan het punt waarop de motor van een e-bike stopt met functioneren!