18/08/2023

Hoe Maak Je Verschil Met Een Fietsrit Met Je Hond?


Esther Blanch is gek van fietsen en honden. Tijdens een tocht door Taiwan nam ze een asielhond mee op de PAKYAK E+, Momentums elektrische cargofiets.


Het is niet altijd gemakkelijk om in je dagelijks leven betekenis te geven aan de maatschappij. Maar toen Esther Blanch een asielhond meenam op haar elektrische cargobike tijdens een verbazingwekkend avontuur door Taiwan, lukte haar dat toch.

Het was altijd al haar droom om het prachtige eiland per cargobike te verkennen. Ze liet die uitkomen en had daarbij meteen oog voor de missie van PACK Taiwan, dat een liefdevol thuis aan alle honden wil bieden. Samen met een asielhond ging ze eropuit op de PAKYAK E+ van Momentum en leverde ze een positieve bijdrage aan de maatschappij.


HOE DE DROOM ONTSTOND...

Toen ze in Spanje woonde, begon Esther met het plannen van een fietstocht door Taiwan, een populaire uitdaging in de fietswereld. Ze zat bij een vriendin thuis, ontvouwde haar plannen en zag daar de hond rondlopen. Die bracht haar op een idee: waarom zou ze geen hond meenemen op haar fietstocht?

Esther wilde dat haar nieuwe reismaatje een asielhond zou zijn. In al haar enthousiasme nam ze contact op met een paar asielen in Taiwan. Zo ontdekte ze PACK Taiwan, een organisatie met een duidelijke missie: “PACK Taiwan is de beschermer van ‘vergeten’ honden. Ons centrum, PACK HQ, is zowel een toevluchtsoord als een opvangcentrum en biedt de dieren een hoogwaardig thuis en de beste hoop op een goed leven.”


Larry C, Executive Director bij PACK Taiwan, vond haar idee geweldig en stelde haar voor om een paar maanden in het asiel te helpen. Op die manier kon ze vertrouwd raken met de honden en uiteindelijk de meest geschikte viervoeter kiezen voor haar spannende fietstocht.

Toen ze eindelijk in Taiwan landde, was Esther van plan om twee maanden vrijwilligerswerk in het opvangcentrum te doen voordat ze aan haar trip zou beginnen. De pandemie van 2020 dwong haar echter om die reis bijna een jaar uit te stellen.

In deze periode ontmoette ze Cherry en in april 2021 wist Esther zeker dat ze klaar was om met haar op reis te gaan. Cherry is een zwarte hond die werd gered door PACK. Een van de vele redenen waarom Esther voor Cherry koos, is dat zwarte honden minder populair zijn in Azië. Esther wilde mensen voorlichten over adoptie van allerlei honden, ongeacht hun kleur.


DE BESTE REISGENOOT DIE JE JE KUNT WENSEN

Esther wilde dat deze tocht meer zou zijn dan alleen een uitdaging voor haarzelf. Ze wilde aantonen dat honden geweldige reismaatjes zijn; dat het hebben van een hond je leven niet beperkt omdat je er alles mee kunt doen.

Maar Esther wilde vooral dat Taiwanezen zouden zien dat het adopteren van honden uit een asiel een geweldige kans is voor jou en de honden, die vaak zijn gered uit afschuwelijke situaties, zoals puppyfokkerijen. Het was belangrijk voor haar om mensen te leren dat asielhonden net zo liefdevol zijn en een deel van je gezin vormen. Ze hebben alleen een moeilijkere eerste levensfase doorgemaakt.

Toen Esther en Cherry aan hun reis begonnen, keken de mensen enthousiast en nieuwsgierig toe. “Mensen maakten foto’s, we voelden ons supersterren”, grapt ze. “Soms waren ze een beetje bang, maar toch nieuwsgierig.” Esther legde steeds het achtergrondverhaal van Cherry uit en vertelde hoe liefdevol ze was. “Ik kon zien welke uitwerking Cherry op hen had”, voegt ze eraan toe.

Met dank aan Cherry en haar elektrische cargobike was de fietstocht door Taiwan helemaal niet zo zwaar: “Het viel alleszins mee en Cherry gaf me de drive om samen de wereld te ontdekken”, legt ze uit. “En met de PAKYAK E+ e-cargobike van Momentum bereikten we supersnel de volgende bestemming. De fiets rijdt gemakkelijk en je voelt je niet moe, zelfs niet na 90 kilometer per dag trappen.”

Esther was een groot liefhebber van de extra accu op de PAKYAK E, omdat ze zo gemakkelijker de benodigde laadtijd tijdens haar tocht kon plannen. Ze was ook erg onder de indruk van het rijcomfort. “Je voelt je echt lekker tijdens het rijden. Het is een stevige fiets, zelfs op onverharde wegen, en de mand maakte het heel gemakkelijk om alles wat we nodig hadden mee te nemen”, legt ze uit.

Uiteindelijk bracht dit avontuur met Cherry haar de overtuiging dat fietsen met je hond een geweldige en gemakkelijke manier is om samen een mooie ervaring te delen. Het is iets wat niet veel fietsers weten. “Dieren bieden geweldig gezelschap tijdens je tocht en ze leren je zoveel”, zegt Esther. “Cherry heeft me zoveel nieuwe dingen laten ontdekken; ze heeft me zelfs geholpen om veel over de natuur te weten te komen.”


NEEM JE HOND MEE!

Moet je hond om te beginnen super braaf zijn of zijn er trucjes die je kunt proberen om je hond te laten genieten van een fietstocht? Ons advies: begin met het trainen van je hond door hem naast een fiets te laten lopen. Laat hem zien dat het een geweldige belevenis is. De meeste trainers raden aan om te beginnen met wat positieve aanmoediging om te voorkomen dat de hond onderweg al te veel schrikt. Het is een geweldige activiteit, waarbij de hond zich op de weg concentreert en ook wat beweging heeft.


DE MOOIE AFLOOP

Het Taiwanese avontuur van Esther heeft haar leven totaal veranderd. Niet alleen heeft ze Cherry geadopteerd en is ze met haar teruggekeerd naar Spanje, maar ze heeft ook een liefde voor honden ontdekt en een nieuwe manier om andere landen te verkennen. “Nu weet ik dat ik mijn hele leven met honden wil reizen. Ik vind het geweldig. Ze zijn de beste manier om met andere mensen in contact te komen en de cultuur van andere landen te doorgronden.”

“Ik ben zo dankbaar dat ik de geweldige mensen van PACK Taiwan heb leren kennen en meer te weten ben gekomen over hoe ze een positieve bijdrage aan de samenleving leveren”, vervolgt ze.


PACK TAIWAN

PACK Taiwan is een non-profit organisatie die een thuis en hoop biedt aan ‘vergeten’ honden in Taiwan. PACK HQ in Shanzhi is zowel een toevluchtsoord als asiel en biedt plek aan 250 honden. Het gaat hierbij om zieke, gehandicapte, oudere, mishandelde en verwaarloosde viervoeters.

Get Exclusive Content & Offers